Een ‘foto’ maken van de bedrijfsvoering, hoe werkt dat eigenlijk?

De Gemeente Delft heeft de huidige werkprocessen weer scherp op de lens! InnoFra is gespecialiseerd in verandertrajecten vanuit de inhoud en met de medewerkers binnen gemeenten. In januari zijn we gestart bij de Gemeente Delft met een bijzonder ontwikkeltraject. Na een periode van bezuinigen en letten op uitgaven, is er momenteel weer meer financiële ruimte bij de afdeling Stadsbeheer, Gebiedsbeheer en Realisatie.

Uitdagende vraagstukken van deze tijd vragen om een andere aanpak. Peter de Visser en Frans Gersen werden als kwartiermakers gevraagd om de uitwerking van het organisatieplan naar het bedrijfsplan te begeleiden. In de afgelopen periode is een ‘foto’ van de huidige bedrijfsvoering gemaakt die fungeert als één van de puzzelstukjes in het ontwikkeltraject. Dit samen met een deel van de medewerkers van Assetmanagement, Realisatie en Uitvoering. Maar hoe is die foto tot stand gekomen en hoe werkt het maken van een foto met verschillende afdelingen eigenlijk?

De centrale vraagstelling: wat gaat goed en wat kan er beter?

Bij het maken van een bedrijfsvoeringsfoto, is gezamenlijke input essentieel. Samen alles tegen elkaar kunnen zeggen, staat aan de basis van dit proces. Bij de Gemeente Delft stelden we de ambassadeurs van de afdelingen de vraag: waar lopen jullie tegenaan? Wat gaat er goed en wat kan er beter? InnoFra directeur Frans Gersen en de KennisCoaches van Beheermeester begeleidden dit traject. De terugkoppeling hiervan legden we vast middels de SIPOC en Matrix methode. Met verschillende kleuren kan er dan een overzicht van de ontwikkelpunten, positieve punten en knelpunten worden gerealiseerd. Dat is in essentie de foto, helder en voor alle betrokkenen inzichtelijk.

Zo legden we samen het eerste puzzelstukje. De terugkoppeling die we krijgen bij de Gemeente Delft is geweldig en we zijn trots dat ze dit met ondersteuning van KennisCoaches hebben opgeschreven als een van de eerste puzzelstukjes.

Waarom een ‘selfie’? De bedrijfsvoering helder voor ogen

Binnen gemeenten werken veel afdelingen samen om één stad of regio te beheren. Hier komt veel bij kijken: procesmatig werken en denken, blijven ontwikkelen en in het vizier houden waar je het voor doet: de burger. Al deze aspecten vragen om een integrale aanpak. Met het maken van een foto van de bedrijfsvoering van de Gemeente Delft, wordt deze integrale aanpak inzichtelijk gemaakt. Bij de Gemeente Delft gebruiken we de verkregen input bij de verdere uitwerking van het organisatieplan. Het volgende puzzelstukje wordt daarmee gelegd: het “projecten treintje” waarbij de rol van opdrachtgever en opdrachtnemer verder doorontwikkeld wordt. Nieuwsgierig neem contact met ons op middels de contactpagina.

Knipsel

Wil je meer informatie?


Direct contact Meer nieuws

Mogen we cookies plaatsen?

Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.